Bu yazımızda tek nokta enjeksiyonlu ve karbüratörlü araçlarda aşırı yakıt tüketimi sebepleri konusuna her araç sahibinin anlayacağı şekilde yer vereceğiz.
Kış aylarına girdiğimiz şu dönemde karbüratörlü sistem LPG'li aracım çok gaz yakmaya başladı diyen araç sahiplerine kısa mesafe kullanımlarda yakıt sarfiyatının kış mevsiminde %20 %30 daha fazla yakıt tükettiğini bilmelerini isteriz. Sebebi LPG regülatörü soğuk hava şartlarında yaz aylarına göre ortalama 5 dakika daha geç ısınıp karbüratöre normalin iki katı kadar yakıt göndermesine buna bağlı olarakta LPG yakıt sarfiyatında artış yaşanır. Şimdi aracım çok gaz yakıyor diyenlere LPG'de fazla yakıt tüketimi mevsimsel sebeplerin dışında aracın motor ve LPG sistemine bağlı üç ana sebepten kaynaklıdır. LPG Sisteminde Yakıtı Etkileyen Sebepler
LPG Ayarının Yanlış Yapılması Sonucu Aracın Gazda Fazla Yakması
Malesef günümüzde servislerine aracım fazla gaz yakıyor şikayetiyle LPG ayarı yaptırmaya gidildiğinde alışılmış şekilde eksoza çubuk takıp motoru 3000 devide gazda tutarak bilgisayar ekranında yeşil ışıkların yanması için ayar yapıp işlem tamam denilmekte. Malesef bu şekilde yapılan gaz ayarından genelde olumlu sonuç alınmaz. Servise giden araçta gazda fazla yakma şikayeti var ise ilk olarak motora giren hava miktarı hava filtresine uygulanacak işlemlerle sürekli sabit oranda girmesi sağlanmalıdır.
Ardından bilgisayara bağlayıp hem rolantide hemde 2500 devirde yeşil ekranda ışıkların yanması doğru olan LPG ayar yöntemidir. 3000 devirde ayağı gazda tutarak yapılan ayar neticesinde bilgisayar ekranında yeşil ışıkların yanması sonucu aracın yakıt ayarının düzene girdiği anlamına gelmez. Çünki 3000 devirde motorun kompresör ve ateşlemesi kuvvetli olduğundan motorda çiğ yakma olayı yaşanmaz. Buna bağlı olarak gaz ayarı bozukta olsa bilgisayar ekranında 3000 devirde yeşil ışıkların yanması gayet normaldir.
LPG Beyin Arızası Kaynaklı Aracın Gazda Fazla Yakması
Her parçada olduğu gibi LPG beyinlerininde belirli zamanlarda bakıma ihtiyacı vardır. Özellikle motorun ihtiyacına göre beyinden gaz salınımı sağlayan beyin diyaframı ortalam 5 yıl gibi sürede sertleşirek görevini düzenli yapamaz hale gelir. Kısacası serleşmiş LPG beyin diyaframı gaza basılma anında motora fazla yakıt göndererek LPG'de aracın çok yakması ve düzensiz çalışmasına yol açar. Dünyanın bir çok ülkesinde 60,000 km veya beş yılı dolduran LPG beyinlerinde diyafram değişimi yapılmaktadır. Ülkemizde ise malesef LPG servislerince diyafram değişimi zaman alıcı ve fazla kar bırakmadığı için düzen tutmuyor bahanesiyle araca yeni beyin takma yoluna gidilmektedir.
Daha öncede belirtiğimiz gibi LPG beyin içerisindeki diyafram ve contalarda beş yıldan sonra aşınma ve serleşme görünüp beyinden aracın motoruna düzensiz miktarda fazla yakıt salınımı yaşanır. Beraberinde karbüratörlü araçta gazda aşırı yakıt tüketimi, LPG beyninin buz tutması, gaz kokusu yayması ve aracın düzensiz çalışıp rolantide stop etmesi gibi sorunlar görünür.
Motor Sistemi Kaynaklı LPG Yakıt Tüketimini Arttıran Sebepler
Motor sistemine bağlı LPG'de aşırı yakıt tüketimi sebeplerinnin başında subap ve avans ayarının bozuk olması gelir. Subap ayarı ve ateşleme sistemi düzensiz olan araçta LPG yakıt tüketimi %20 ile %50 artış yaşanır. LPG'de yakıt sarfiyatının artmaması için her yıl kışa gireken avans ayarı, subap ayarı yapılmalı beraberinde kışlık termostad takılı değilse takılması gerekir.
LPG sistemi bulunan araçta kışlık termostat yoksa motor ve gaz beyni normalden en az beş dakika geç sürede ısınır. Kış aylarında motor sıcaklığı en az 30 derece ısıya gelene kadar LPG beyni buharlaştırma işini düzenli yapamayıp tankdan gelen sıvı yakıtı karbüratöre aşırı miktarda göndererek LPG'de aşırı yakıt tüketimi sorununa yol açar.
Eksozun Tıkalı Olaması Sonucu LPG'de Yakıtın Aşırı Oranta Artması
Eksozunun tıkalı olduğu sinsi bir arıza olduğu için genelde çekiş ve yakıt şikayatleri sonrası yapılan motor bakımı ve LPG beyni değişiminden sonra akla gelerek tespit edilir. Peki eksozun tıkalı olduğu nasıl anlaşılır belirtileri nelerdir bu konuya açıklık getirelim. Eksozun tıkalılık oranına göre araçta LPG yakıt tüketiminde artış yanı sıra çekişte performans kaybı yaşanır.
Eksozun tıkalı olduğunu tespit etmek için akşam karanlıkta ön kabutu kaldırıp 1 dakika kadar 4000 devirde gazda sabit tutarak sonrasında eksoz ve manifolda bakıldığında pembemsi kor hal aldıysa eksoz tıkalıdır. İster benzin yada LPG yakıt tüketiminde aşırı artış motor ve LPG bakımları yapılmasına rağmen düşmüyorsa en kısa sürede aracın eksozunu kontrol ettirmenizi tavsiye ederiz. Çünkü sizsi eksoz arızası tıkalı olma seviyesine göre araçlarda %10 ile %500 yakıt tüketimini arttırdığı çokca yaşadığımız sorundur.
Baskı Balatanın Yakıt Tüketimine Etkisi
Aracın şanzuman sistemi içerisinde bulunan baskı balata aşınma oranına göre yakıt sarfiyatında %20 ila %50 oranında artış yaşanabilir. Baskı balatanın aşınma belirttileri araç zora veya yokuşa geldiği anlarda performans kaybı hissedilir. Aynı zamanda aracın ön tarafından balata kokusu duman çıkartma belirtileri vardır.
Frenlerin Sıkması Kaynaklı Yakıt Sarfiyatında Artış
Özellikle kış aylarında aracın fren parçalarının ıslanması buz tutması veya yaz aylarında sıcak kampanaların soğuk suyla yıkanmaından dolayı çarpılma yaşanıp balatalarda sıkma meydana gelir. Bu soruna bağlı aracın tekerlerinde sanki frene basıyormuş gibi zor dönme ve daha fazla motor gücüne ihtiyaç duyulacağı için doğal olarak LPG'li araçta yakıt tüketiminin artma yaşanaır. Frenlerin sıkıp sıkmadığnı anlamak için çok basit bir işlem yapmanız yeterlidir. Aracı hafif bir yokuşa park edip el firenini indirip vitesi boşa aldığınızda rahat şekilde hareket ediyorsa frenlerde sıkma sorunu yok demektir.
Hava Filtresini Kirli Diye Sorun Yokken Değiştirmeyin
LPG sistemi takılı karbüratörlü ve tek nokta enjeksiyonlu araçlarda tozlu diye gereksiz hava filtresi değişimi yaptıran araç sahipleri bakımdan sonra yakıtım arttı rolanti sorunu yaşıyorum gibi benzer şikayetler yaşamaktalar. Sebebi tofaş fiat renault skoda gurubu araçların hava filtrelerinde benzinli kullanım için motora giren hava miktarını ayarlayan aşağıda resimlerde belirtilen çizili kısımlarda termostatlı hava kelebeği bulunur.
Hava kelebeğine bağlı termostat filtre ve mevsimsel değişikler sonrası yaşanan motora giren hava miktarındaki ani değişiklikleri algılayıp kelebeğin açılıp kapanmasına beraberinde aşağıda belirtiğimiz LPG sorunlarına yol açar. Karbüratörlü ve teknokta enjeksiyonlu LPG'li araçlarda hava filtresine bağlı bu kelebeğin vida takılarak kapalı konumda sabitlenmesi gerekir.
Termostatlı kelebek sabitlenmediğinde 92 model üzeri slx şahin tempra tipo uno kartal skoda ve renault gurubu araçlarda LPG kullanımında maddi manevi şu sıkıntıların yaşanması kaçınılmaz olur. Mevsim değişikliği yanısıra filtre değişimleri sonrası aracın gazda yakıt tüketiminde artış sürekli rolanti bozukluğu sabahları geç çalışma ve gaz yememe gibi şikayetler karşısında LPG servisine gidilerek gereksiz yere beyin değişimi sıklıkla yaşanmaktadır.
Bu tür mağduriyet yaşamamak için hava filtresi kirli diye durduk yere değişmeyin sadece çıkartıp tozunu silkeleyin geri takın. Hava filtresi değişim sonrası bu sorunları yaşarsanız Otogaz işine en az 15 yılını vermiş tecrübeli usta bulmanız gerekir. Her ne kadar LPG ayarı yapılırsa yapılsın hava kelebeği sabitlenmediği sürece rolanti ve stop etme sorununa çare bulunmaz.
Araca LPG Ayarı Yaptırmadan Önce Okuyun
Karbüratörlü araç sahipleri edindikleri yanlış bilgiler doğrultusunda örneğin 5000 km veya senede bir defa araçta problem yokken LPG servislerine ayar yaptırma giderler. 20 yıllık Otogaz ustası olmama rağmen diyorumki LPG ayarı yapan usta ne kadar ayar konusunda iyi olursa olsun yakıt ayarı yapmayı tam olarak bilemez. Her usta kendince alışa gelmiş ayar yöntemlerini uygulayıp yakıtın düştüğünü ayarın bozuk olduğunu söyleyip müşteriyi yolcu eder. Malesef bu yapılan ayarların bir kısmı tesadüfen düzelirken bir kısmıda sonuç vermez.
Bu sebepten ötürü tavsiyemiz ortada hiç sorun yokken kontrol amaçlı LPG ayarı yaptırmanız düzgün olan gaz ayarının bozulmasına arazın gazda çok yakması sorunna yol açabilir. Diğer bir sorunda LPG yakıt sorunu şikayeti ile gazcıya gidildiğinde eski model araçların sorunlarıyla tecrübe edinip gerçek düzgün ayar yapan usta sayısının az olması olanlarında paraya doydukları için eski araçlara bakmaması LPG'li araç sahiplerinin yaşadığı sorundur.
LPG beyin montajı yapılırken motora bağlı su bağlantılarının yanlış yerlerden yapılması hem karbüratörlü hemde sıralı sistemlerde LPG beyninin geç ısınmasına beraberinde aracın LPG de fazla yakma nedenleri arasındadır. LPG beynine yapılan yanlış su bağlantıları tespit edilmezse hiç bir şekilde yakıt sarfiyatı düşmez ve düşürülemez.
LPG'li Aracın Az Yakması İçin
LPG li aracın az yakması için sizlere bazı önerilerde bulunalım istedik. Araç yüksek devirlerde kullanılırsa yakıt oranı benzin tüketiminde arttığı gibi LPG de otamatikman artar. Aracı 2000 - 25000 devir aralığında kullanmamız yakıtta ekonomi sağlar.
Örnek verecek olursak 1600 motor şahin doğan tempra türü araçta 100 km mesafeyi 2000 2500 devir sabit hızda kullandığımızda ortalama 9 - 10 litre arası LPG yakıt tüketimi sonucu çıkarken aynı mesafeyi 3000 4000 devir kullandığımızda 13 ile 15 litre arası sariyat yaşanır. Buda LPG'li aracın fazla yakma nedenleri arasında en büyük sebeplerden birisidir.
Çok Soğuk Havalarda Benzinde Çalıştırın
Motor ısınmadan yüksek devirde kullanmak sibop ayarlarının bozulmasına neden olacağı gibi LPG beyni gazı buhar haline dönüştüremeden karbüratöre sıvı gaz göndererek tek nokta enjeksiyonlu ve karbüratörlü araçta fazla yakıt tüketimi sorununa yol açar. Bu yüzden çok soğuk havalarda en azından iki dakika aracı benzinde çalıştırmak hem motora hemde yakıt ekonomisine katkı sağlar.
2018-05-06 22:39:18
2018-05-31 22:29:02
2018-05-31 23:00:32
2018-07-01 21:42:36
2018-07-23 23:08:01
2018-07-23 22:42:33
2018-08-07 22:41:04
2018-09-25 22:00:18
2018-09-10 23:57:04
2018-10-05 23:54:59
2018-10-11 22:05:44
2018-10-18 21:58:18
2018-10-17 22:37:55
2018-11-21 23:30:01
2020-01-05 18:52:05
2020-01-05 18:33:44
2020-01-05 17:43:52
2020-01-07 19:56:01
2021-06-16 00:03:56
2021-04-23 22:52:31